Textielzeefdruk: onverslijtbaar goed

Zeefdruk is een ambachtelijke techniek waarbij we de kleuren van het ontwerp direct op het artikel drukken. Het is geschikt voor platte vlakken, zoals de voor- en achterkant van T-shirts, sweaters en tassen. Zeefdruk is een druktechniek die wij volledig in de vingers hebben! Duurzaam door de kwaliteiten van plastisol-inkt en extra milieuvriendelijk bij de keuze voor inkt op waterbasis.

Voordelen van zeefdruk:

  • prachtige prints
  • werkt snel, ook bij grote oplagen
  • slijtvast, waardoor het product lang meegaat
  • plastisol-inkt is herbruikbaar en goed houdbaar

Zeefdruk op waterbasis: nóg milieuvriendelijker

Wil je je kledingmerk 100% milieubewust gefabriceerd én bedrukt hebben? Ecologische zeefdruk op waterbasis is de ultieme oplossing voor duurzame kleding op basis van bio-katoen en bamboe. Én voor baby- en kinderkleding. Het resultaat is net zo fraai en slijtvast.

Extra voordelen van drukinkt op waterbasis:

  • vrij van chemicaliën en oplosmiddelen
  • geeft zachte en lichtgewicht bedrukking
  • prints zijn lekker rekbaar

De reden dat we niet standaard inkten op waterbasis toepassen, is de lagere duurzaamheid in gebruik. De droogtijd is korter, waardoor overtollige inkt soms weggegooid moet worden. Ook is het schoonmaken en hergebruiken van zeefdrukramen lastiger.

Duurzame kleding bedrukken?

Wil je een milieuvriendelijke kledinglijn ontwikkelen, bijvoorbeeld op basis van bio-katoen of bamboe? Betrek ons bij je plannen! We denken graag mee (of juist de andere kant op) over materiaalkeuze en ecologisch bedrukken. 

Zeefdruk: werken met sjablonen

Bij zeefdruk gebruiken we zeefdrukramen, frames die zijn bespannen met gaas. Voor elke kleur van het ontwerp een apart frame; drie kleuren betekent dus drie verschillende frames. Het gaas wordt ingesmeerd met een lichtgevoelige vloeistof en daarop printen we het ontwerp. Het raam wordt daarna beschenen met uv-licht. Op de plaatsen waar geen print zit, wordt de vloeistof hard, de rest blijft zacht en kan met water worden weggespoeld. Op het gaas ontstaat daardoor een sjabloon. Hierdoorheen wordt de juiste kleur inkt op het stuk textiel gedrukt dat eronder is gelegd. Bij meerdere kleuren herhalen we dit proces tot het klaar is.  

Niet alle textielmaterialen zijn geschikt voor zeefdruk, bijvoorbeeld fleece of badstof. Het kan ook om een andere reden slimmer zijn om voor een alternatieve techniek te kiezen, zoals transferdruk of digitale printing. Wij zullen je dit dan zeker adviseren. 

Ontwerp en realisatie: Thesign Merkenbouwer